Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-05@04:56:56 GMT

بازگشت به نقطه صفرِ رویداد؛ روش تحلیل آینده

تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۱۷۳۳۵

بازگشت به نقطه صفرِ رویداد؛ روش تحلیل آینده

به گزارش ایکنا از اصفهان، در حکمت شماره 75 نهج‌البلاغه امام علی(ع) آمده است: «إِنَّ الْأُمُورَ إذا اشْتَبَهَتْ اعْتُبِرَ آخِرُهَا بِأَوَّلِهَا؛ چون كارها همانند شود، يكى را بر ديگرى قياس كردن توانست و پايان آن را از آغاز دانست».
اشتَبَهَ: شبیه شد. وقتی دو امر شبیه هم می‌شوند (امور مشتبه می‌شوند) در تمیز بین آنها دچار اشتباه می‌شویم، یعنی اینکه (یکی را جای دیگری می‌گیریم).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اشتبه الرجلان: هریک شبیه دیگری بودند.
اعتبار: ارزش - عبرت گرفتن - پندگیری
از این سخن امیرالمومنین علی(ع) نکات زیر را می‌توان برداشت کرد:
فقط وقتی کارها و امور مشابه هم باشند حق داریم تا در تحلیل‌هایمان به قیاس آینده به گذشته متوسل شویم (اذا؛ به معنای بیان شرط است، یعنی در هنگامی که و یا به شرطی که)، و با این شرط نیز باید حال یا آینده امور را با گذشته خودِ همان موضوع سنجید.ضمیر«ها» در انتهای اول و آخر موید همین برداشت است، زیرا باید سنخیت موضوعی و مفهومی و استمرار علی و تاریخی برقرار و انقطاع مفهومی رخ نداده باشد تا گرفتار قیاس‌های مع الفارق و زمان پریشی (آناکرونیسم) نشویم. اما در صورت وقوع این انقطاع‌ها، نباید گذشته را با رویدادهای امروز داوری و اعتبارسنجی کرد و فردا را نیز نباید با رویدادهای دیروز مورد داوری قرار داد.
در اینجا سوال این است که چه موقع امور را می‌توان مشابه هم و این قیاس‌ها را موجه دانست؟ پاسخ امام علی(ع) به این پرسش در همین کلام نهفته است. می‌توان این‌گونه فهمید که با رجوع به نقطه صفر یعنی نقطه آغاز رویداد، امکان دریافت این تشابه نیز محقق می‌شود، زیرا در این نقطه امور بدون پیرایه‌هایی که در کوران تاریخ و رویدادهای دیگر به خود می‌گیرند، به‌صورت خالص و روشن خودنمایی می‌کنند و لذا بهتر می‌توان مشابهت‌ها را دریافت و مقایسه‌ها را انجام داد.
از طرفی معنای دیگر این سخن آن است که با تحقق شرایط مشابهت در امور، نباید از این قیاس‌های تاریخی روی برتافت، رویدادها شباهت‌های زیادی با هم دارند و سنت‌ها و قوانین حاکم بر هستی ثابت و پایدارند و درصورت عدم توجه به درس‌های تاریخی برای شرایط مشابه، تاریخ نقش عبرت بخشی خود را از دست خواهد داد و از آزمودن‌ها و تجربیات گذشته سودی جز ندامت بدست نخواهد آمد: (هر چند کآزمودم از وی نبود سودم/ من جرب المجرب حلت به الندامه)(حافظ).
علی (ع) جایی دیگر نیز در سخنان خویش به همین موضوع اشاره کرده است:« اِسْتَدِلَّ عَلَى مَا لَمْ یَكُنْ بِمَا قَدْ كَانَ فَإِنَّ اَلْأُمُورَ أَشْبَاهٌ وَ لاَ تَكُونَنَّ مِمَّنْ لاَ تَنْفَعُهُ اَلْعِظَةُ إِلاَّ إِذَا بَالَغْتَ فِی إِیلاَمِهِ؛ از آنچه در گذشته واقع شده، نسبت به آنچه واقع نشده استدلال كن؛ زیرا امور جهان شبیه به یكدیگرند. از كسانى مباش كه پند و اندرز به آنها سودى نمى‌بخشد مگر آن زمان كه در ملامت او اصرار ورزى».*
از طرفی این سخن تاکید ویژه‌ای برنقطه ابتدا و آغاز امور و کارها می‌گذارد. چرا بر مراحل قبلی و یا میانی چنین ارجاعی داده نمی‌شود؟ شاید مسئله در وجودِ روشن و صریح اهداف و انگیزه‌ها و جهت‌ها در شروع کارها نهفته باشد. در بدایت امر، اهداف و انگیزه‌ها و جهت‌ها روشن‌تر و بارزترند و در طول زمان، صراحت و آشکاری‌شان در برخورد با موانع کم می‌شود و گاه حتی به محاق می‌رود و پنهان می‌گردد، با بازگشت به نقطه صفرِ رویداد، این جهت‌ها و اهداف و انگیزه‌ها و اصول و افراد موثر و جریانات بنیانگذار، مشخص‌تر می‌شوند و می‌توان مسیر گم شده آینده را با امتداد آن نقاط در گذشته به امروز و آینده برونیابی کرد و آینده را از خلال این رگراسیون تاریخی بدست آورد و به این سان گذشته را چراغ راه آینده کرد.
پانوشت‌ها:
* از نامه 31 نهج‌البلاغه، نامه امام علی(ع) به فرزندشان امام حسن(ع)
یادداشت ازداریوش اسماعیلی؛ معاوت فرهنگی جهاد دانشگاهی وحد اصفهان
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: تاریخ رویداد گذشته شرح نهج البلاغه داریوش اسماعیلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۱۷۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران

تین نیوز

تیرماه امسال رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران برگزار می شود.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از کن نیوز، معاون برنامه ریزی، نظارت و امور اقتصادی شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران از برگزاری "رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گذاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران" در تیرماه سال جاری خبرداد و گفت: هریک از فرودگاه های کشور دارای ظرفیت های سرمایه گذاری است که در قالب اطلس جامع سرمایه گذاری فرودگاه های کشور گردآوری شده و بناست در چنین رویدادی به سرمایه گذاران و بنگاه های اقتصادی ارائه شود.

علی عبدی اظهار کرد: معاونت برنامه ریزی، نظارت و امور اقتصادی بر حسب وظیفه باید ضمن درنظر گرفتن منافع شرکت، شرایط را به گونه ای فراهم کند تا باتوجه به اوضاع اقتصادی، سیاسی و بین المللی در آینده آسیبی به اقتصاد شرکت فرودگاه ها وارد نشود.

وی با بیان اینکه زیرساخت ها باید به نحوی فراهم شود تا همواره شاهد رشد اقتصادی شرکت فرودگاه ها باشیم، گفت: درحال حاضر عمده تمرکز شرکت بر درآمد ناشی از پروازهای عبوری است اما اعتقاد داریم که این نوع درآمد باعث شده تا از بسیاری فرصت های درآمدی دیگر غافل شویم.

معاون برنامه ریزی، نظارت و امور اقتصادی شرکت فرودگاه ها با بیان اینکه در آینده ممکن است بحث درآمدهای هوانوردی دستخوش تغییر شود، گفت: این نوع درآمد هیچ گاه درآمد پایداری نیست و باید زیرساخت لازم برای ایجاد درآمدهای ثابت و پایدار ایجاد شود تا شرکت با تحولات سیاسی و بین المللی دچار ضرر و زیان نشود. بنابراین می بایست علاوه بر تلاش برای افزایش درآمد پروازهای عبوری، از ظرفیت های بالقوه موجود در فرودگاه های کشور به نحوی استفاده شود که شاهد افزایش درآمدهای پایدار در سایر حوزه های هوانوردی و همچنین درآمدهای غیر هوانوردی باشیم.

عبدی با بیان اینکه بیم آن می رود؛ با ضربه خوردن به درآمد ناشی از پروازهای عبوری، شرکت فرودگاه ها دچار مشکلات اساسی در پیشبرد طرح های توسعه فرودگاه ها و حتی انجام امورات جاری شرکت همچون پرداخت حقوق و دستمزد شود، گفت: کاپیتان نخجوانی بر مبنای نظر مقام عالی وزارت راه و شهرسازی به معاونت برنامه ریزی، نظارت و امور اقتصادی شرکت ماموریت داده اند که سرمایه گذاری در فرودگاه های سراسر کشور به عنوان یک راهکار اساسی برای ایجاد درآمد ثابت و پایدار در دستورکار قرار گیرد.

وی ضمن اشاره به شعار امسال که مقام معظم رهبری بر جهش تولید با مشارکت مردم تاکید داشته اند، گفت: بدون شک با مشارکت مردم و سرمایه گزاران بخش خصوصی می توان تمامی فرصت های درآمدی را احصا کرد و جلوه ای تازه از فرودگاه های ایران در جهان به نمایش گذاشت.

معاون برنامه ریزی، نظارت و امور اقتصادی گفت: در تیر ماه امسال، "رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گذاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران" در سالن اجلاس سران باحضور وزیر راه و شهرسازی، کاپیتان نخجوانی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت فرودگاه ها، مسئولان مربوطه، سفیران کشورهای هدف در ایران و سفیران ایران در سایر کشورها، اتاق های بازرگانی، اتاق های صنعت و معدن، فعالین تجاری و اقتصادی و صاحبان بنگاه های اقتصادی برگزار خواهد شد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • جاری شدن سیل در بیش از ۴۰ نقطه در بستر رودخانه‌های شهرستان بردسکن
  • برگزاری رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران
  • بازگشت بیش از ۱.۵ میلیون مهاجر به افغانستان
  • پادکست| تحلیل بازار طلا و ارز در هفته دوم اردیبهشت/ روند بازار‌ها در هفته آینده چگونه است؟
  • تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین به کمتر از ۳۵ درصد رسید
  • عملیات وعده صادق نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است
  • شناسایی قطعی ۸۸۷ نقطه حادثه‌خیز در کشور طی یک سال گذشته
  • چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟
  • به بهانه روز معلم + فیلم
  • جیدون سانچو: بازگشت به منچستریونایتد؟ فعلا نمی‌دانم